Alimentația pacienților cu lupus

A avea lupus înseamnă să înveţi să trăieşti din nou. De multe ori, simptomele lupusului devin o problemă secundară, preocuparea cea mai importantă fiind, până la urmă, cum să ţii în frâuă? această boală şi, pentru cei mai mulţi dintre pacienţi care sunt nevoiţi să urmeze un tratament îndelungat cu medicamente, cum să eviţi sau să diminuezi efectele secundare ale medicamentelor.

Daca te numeri printre aceia carora le place sa se bucure de viata� mancand mult, fumand sau band alcool, ei bine, faptul de a avea lupus o sa-ti strice un pic planurile. Pentru ceilalti, insa, care au avut o viata ceva mai cumpatata, lupusul nu e decat o motivatie in plus de a se ingriji mai mult si de a se bucura de o viata sanatoasa. Unul dintre aspectele cele mai importante cu care bolnavii de lupus trebuie sa obisnuiasca este grija fata de alimentatie. Iar aceasta implica, la randul sau, mai multe probleme.

Dacă te numeri printre aceia cărora le place să se bucure de viaţaâ? mâncând mult, fumând sau band alcool, ei bine, faptul de a avea lupus o să-ţi strice un pic planurile. Pentru ceilalţi, însă, care au avut o viaţă ceva mai cumpătată, lupusul nu e decât o motivaţie în plus de a se îngriji mai mult şi de a se bucură de o viaţă sănătoasă. Unul dintre aspectele cele mai importante cu care bolnavii de lupus trebuie să obişnuiască este grijă faţă de alimentaţie. Iar această implică, la rândul sau, mai multe probleme.

Corticosteroizii sunt în acelaşi timp mari „devoratoria” de potasiu, proteine şi calciu! De aceea, apariţia osteoporozei reprezintă un mare risc şi trebuie prevenită cu atenţie. Regimul hiposodat este indicat şi în cazul unei presiuni ridicate a sângelui, cât şi al afectării rinichilor. În această din urmă situaţie, însă, doctorul poate indică o reducere a aportului de potasiu şi de proteine. De asemenea, pot apărea schimbări ale greutăţii corporale. Astfel, lupusul sau medicamentele (din cauza efectelor iritante asupra stomacului) pot determina pierderea apetitului şi scăderea în greutate. În acelaşi timp, unii dintre pacienţii care iau corticosteroizi trebuie ?să se lupte cu kilogramele care se depun cu uşurinţă. Un alt efect secundar al administrării îndelungate a corticosteroizilor îl poate reprezenta apariţia diabetului. Din păcate, în acest caz nefericit, pacienţii cu lupus trebuie să ajusteze din nou cartea de bucate! În sfârşit, constatarea existenţei unor factori de risc de apariţie a arterosclerozei, îl poate determina pe doctor să va ceară reducerea cantităţii de grăsimi din alimentaţie pentru a scădea nivelul colesterolului. Pare greu…şi dacă sunteţi la început de drum…chiar imposibil. Dar nu este!

Din fericire nu toţi bolnavii cu lupus trebuie să acorde o atenţie atât de sporită dietei lor. Pentru cei mai norocoşi dintre ei, a duce o viaţă cumpătată, care să nu istovească organismul, este singură cerinţă. Pentru alţii, a mânca fără sare aduce, în timp, e adevărat, satisfacţia de a cunoaşte gustul natural al mâncării. Iar pentru cei mai puţin norocoşi, se va dovedi că a trăi are un gust mult mai dulce decât o bucată de ciocolată!