Alimente fără sare indicate în regimul hiposodat

Atunci când doctorul vă indică să respectaţi un regim hiposodat strict, aşa cum este în cazul în care urmaţi un tratatament pe baza de cortizon sau rinichii va sunt afectaţi ori aveţi o presiune arterială crescută, este foarte important să cunoaşteţi care sunt alimentele pe care trebuie să le evitaţi, care sunt acelea pe care le puteţi consumă, însă cu o oarecare precauţie şi, în sfârşit, alimentele „prietene”,de care va puteţi bucură fără restricţii.

Astfel, trebuie reţinut că majoritatea produselor pe care le puteţi cumpăra deja preparate conţin o cantitate mai mare sau mai mică de sodiu.

LACTATE şi BRÂNZETURI

Produsele lactate şi brânzeturile (untul sărat, margarină, telemeaua, caşcavalul, brânza feta, camembert, parmezan, cremele de brânză şi toate celelalte tipuri de brânzeturi pe care le puteţi găsi în comerţ) conţin o cantitate mare de sare şi de aceea, în cazul lor nu ar trebui să existe nici o abatere. În schimb vă puteţi bucura de caşul fără sare, brânză de vaci, untul fără sare, iaurturi, frişcă, îngheţată (atenţie însă la conservanţi şi dacă produsul nu conţine sare!) şi de lapte. În toate cazurile, însă, nu ar trebui să abuzaţi de produsele pe baza de lapte, întrucât acesta conţine, în mod natural, o cantitate destul de mare de sodiu. Astfel, o ceaşcă de lapte are aproximativ 125 mg de sodiu. Interesant este şi faptul că produsele lactate degresate conţin o cantitate mai mare de sodiu decât cele mai grase!

MEZELURILE

Aceleaşi indicaţii sunt valabile şi în cazul cărnii şi al produselor din carne. Mezelurile, carnea conservată, afumată sau sărată sunt total contraidicate în cazul un regim hiposodat strict. În schimb carnea proaspătă sau congelată este permisă, întrucât nu are un conţinut foarte ridicat de sodiu natural (50-80 mg de sodiu/100 g de carne).
Ouăle pot fi consumate şi ele fără prea multă grijă, întrucât un ou nu conţine mai mult de 65 mg de sodiu.

PEȘTE

Peştele proaspăt sau congelat este, de asemenea, un aliment „prieten”, datorită conţinutului relativ scăzut de sodiu (45-85 mg de sodiu/100 g de carne de peste). Dar, mare atenţie! Carnea de crab conţine, în mod natural, o cantitate foarte mare de sodiu(aproximativ 619 mg/100 g)! În ceea ce priveşte homarii, creveţii sau scoicile…mai bine doar îi gustaţi. Cât despre caviar, sardine şi celelalte conserve de peste, peste afumat sau sărat, este mai mult decât evident că va trebui să renunţaţi la acestea pe durata regimului.

LEGUME şi FRUCTE

Legumele şi fructele sunt prietenii noştri atunci când trebuie să urmăm un regim hiposodat! Atâta vreme cât sunt proaspete sau congelate ori preparate fără sare, aceste alimente nu prezintă pericolul de a acumula prea mult sodiu în organism. Mai mult, unele dintre ele, prin fierbere, îşi pierd o mare parte din acest mineral. Există însă unele excepţii, anume legumele care conţin o cantitate sporită de sodiu natural şi ar trebui consumate cu oarecare reţinere de către cei care iau doze mai mari de cortizon. Astfel este spanacul, ţelină, morcovul sau sfeclă. De asemenea, conservele de legume conţin în cele mai multe cazuri sare şi trebuie evitate. În ceea ce priveşte fructele, acestea pot fi mâncate fără restricţii, o concentraţie mai mare de sodiu având doar fructele uscate precum stafidele, caisele şi merele uscate sau smochinele. Nucile, alunele, ori arahidele, atât timp cât nu sunt preparate cu sare, pot fi ronţăite în linişte.

BĂUTURI

Aşa cum spuneam, deşi corpul are nevoie de catitati mari de lichide pentru a menţine sănătatea rinichilor, pentru hidratare, dar şi pentru a elimina sodiul din organism, unele băuturi pot fi înşelătoare! Acest fapt se datorează atât apei care poate conţine cantităţi destul de mari de sodiu, mai ales cea minerală, cât şi ingredientelor sau conservantilor folosiţi. Cu toate acestea, consumul moderat nu poate fi considerat că prezentând vreun risc. Atenţie însă la anumite combinaţii, precum capuccino sau ciocolată caldă care pot conţine chiar sare, precum şi la unele băuturi energizante care conţin mai multe ingrediente pe baza de sodiu! În toate cazurile, eticheta este cea care va va servi drept ghid.

BRUTĂRIE şi PATISERIE

În ceea ce priveşte produsele de brutărie şi de patiserie, acestea prezintă siguranţă doar în situaţia în care se specifică faptul că nu sunt preparate cu sare. În realitate, acest lucru nu se întâmplă decât în cazul pâinii. Pentru toate celelalte produse nu există decât o singură proba: cea a gustatului. Şi nu va sfătuiesc să o aplicaţi decât dacă tratamentul cu cortizon s-a diminuat considerabil. În plus, majoritatea produselor de patiserie conţin în aluat sare, aşa încât este bine să le evitaţi.

PRODUSE SEMIPREPARATE, SOSURI şi FASTFOOD

În sfârşit, nu mai trebuie insistat asupra interdicţiei sosurilor, mustarului, ketchup-ului gata preparate şi care sunt „gustos” de sărate.

CONDIMENTE

Fireşte, hrană nu ar fi atât de atrăgătoare dacă nu ar fi aromată şi variată în gust. De aceea, reprezintă o veste bună faptul că puteţi folosi cu toată libertatea condimente, precum ierburi aromate, piper, ardei iute, oţet sau lămâie, usturoi sau ceapă, excepţie făcând, desigur, serile când aveţi întâlnire.