Ce este Lupus?

lupus_facial_rash

Lupus este o boală cronică, autoimună care poate deteriora orice parte a organismului (pielea, încheieturile şi/sau organele interne).
Cronic înseamnă că simptomele şi semnele tind să dureze mai mult de şase săptămâni şi deseori chiar ani.
Lupus înseamnă că în organismul tău, sistemul imun nu funcţionează corect. Sistemul imun este o parte a organismului care se luptă cu viruşii, bacteriile şi gemenii („invadatori externi”, ca gripă spre exemplu). În mod normal, sistemul nostru imun produce proteine numite anticorpi care protejează organismul de aceşti invadatori.
Autoimun înseamnă că organismul tău nu mai face diferenţa dintre aceşti invadatori externi şi ţesutul sănătos al organismului tău şi creează „autoanticorpi” care atacă şi distrug tesulul sănătos. Aceşti autoanticorpi cauzează inflamaţii, durere şi distrugeri în diverse părţi ale organismului.

Lupusul este şi o boală cu perioade active (boală îşi face apariţia) şi inactive (boală intră în „adormire”). Lupusul poate să fie o boală uşoară sau una care să-ţi perecliteze viață şi trebuie neapărat tratată de un doctor! Cu control medical, majoritatea bolnavilor cu Lupus se pot bucura de o speranţă de viaţă normală.

Lupusul nu este contagios nici măcar prin contact sexual! Nu poţi „lua” Lupus de la cineva şi nici nu poţi „da” Lupus cuiva.

Lupusul nu este ca şi nici relaţionat cu cancerul. Cancerul este un caz de ţesut malign, anormal care creşte rapid şi se răspândeşte în ţesuturile învecinate. Lupusul este altceva, este o boală autoimună.

Lupus nu este că SIDA (HIV) şi nici nu are legătură cu această. În SIDA (HIV), sistemul imun ajunge inactiv, în Lupus, sistemul imun este superactiv.

Se estimează 5 milioane de oameni suferind de Lupus în întreagă lume (1.5 milioane în SUA).

Lupusul afectează în general femeile între vârstă de 15-44 ani. Oricum, şi bărbaţii, copiii şi tinerii pot dezvolta Lupus.

Femeile sunt predispuse la Lupus de 2-3 ori mai mult decât restul categoriilor.

Oamenii din toate rasele sau grupuri etnice pot dezvolta Lupus.