Cum să vă pregatiți pentru întâlnirea cu doctorul?

Cum să va pregătiţi pentru întâlnirea cu doctorul

În sistemul medical de azi, timpul pe care îl puteţi petrece într-o consultaţie faţă în faţă cu doctorul este limitat. Pentru a profită cât mai mult de pe urmă acestei consultaţii, trebuie să veniţi în întâmpinarea ei şi să va pregătiţi în acest sens. Dacă veniţi pregătiţi cu detalii şi istoricul problemelor dvs, dacă anticipaţi întrebările, cunoaşteţi medicaţia care va este administrată şi aduceţi fişe medicale, creşteţi posibilitatea stabilirii unui diagnostic cât mai precis. Următoarele sfaturi va pot ajută în acest sens:

Organizați istoricul dvs. medical

Ce presupune procesul de diagnosticare? Majoritatea acestui proces se sprijină pe istoric, adică o descriere a problemei. Astfel, deşi este adevărat că informaţiile suplimentare sunt obţinute din examenul medical şi din analize şi radiografii, istoricul este cel care trasează direcţia investigaţiei. Cu cât acesta este mai organizat, cu atât este mai uşor pentru medic să stabilească un diagnostic. Păstrarea unui jurnal cu simptomele suferite poate fi o idee bună. Dacă simţiţi nevoia, puteţi ruga o rudă sau un prieten să va ajute să pregătiţi cele necesare pentru întâlnirea cu medicul. Doctorul va va fi recunoscător dacă datele pe care i le prezentaţi vor fi cât mai clare. (dacă cineva va însoţeşte la consultaţie, fiţi sigur că datele pe care le prezentaţi sunt aceleaşi. Dacă vă contraziceţi în faţa medicului, se poate dovedi contraproductiv).

Atunci când descrieţi problemele dvs, fiţi precis. Dacă spuneţi - mă simt rău - nu este atât de eficient ca atunci când spuneţi ”simt o căldură, în special în spate, şi expectorez”. Daţi cât mai multă informaţie puteţi. Dacă aveţi mai mult de o problemă, începeţi prin a vorbi despre problemele care vă supără cel mai mult. Pregătiţi un istoric separat pentru fiecare problemă şi străduiți-vă să-l faceţi cât mai clar şi complet. Prezentaţi-le doctorului pe toate în acelaşi timp, că să nu creați confuzie.

Anticipați  ceea ce doctorii ar dori să afle

Să spunem că aveţi o durere. (Dacă aveţi mai mult de o durere, trebuie s? descrieţi fiecare durere separat) . Trebuie să fiţi pregătit/a să răspundeţi următoarelor întrebări:

 • Care este cea mai puternică durere?
 • Când a început?
 • A provocat-o ceva anume?
 • Este ceva care o face să revină, să treacă sau o înrăutăţeşte?
 • Este o durere prezentă în fiecare zi sau doar din când în când?
 • Durerea este mai puternică dimineaţă şi trece în timpul zilei sau este constanţa?
 • Pe o scară de la 1-10 cât de puternică este durerea?
 • Este constanţa sau trece şi vine?
 • Este însoţită şi de alte simptome, cum ar fi dureri de piept sau probleme de respiraţie?
 • Durerea se simte într-un singur punct sau radiază?
 • Afectează cumva activitatea dvs zilnică?
 • Care a fost evoluţia ei? (este stabilă sau s-a înrăutăţit?)
 • Este un simptom nou sau provine de la o problema mai veche?

Puneţi aceste întrebări pentru toate problemele şi simptomele. Dacă aţi pregătit răspunsul din timp, va va fi mult mai uşor să răspundeţi şi veţi avea mai mult timp la dispoziţie pentru a discuta despre problemele care va îngrijorează înainte de sfârşitul întrevederii cu medicul.

Cunoașteți medicația

Un alt aspect de pregătit este cel legat de medicamentele pe care le luaţi. Deşi dvs. vă recunoaşteţi poate medicamentele după culoare sau formă, s-ar putea că acest detaliu să nu fie suficient pentru doctor.  Cea mai bună soluţie e să luaţi cu dvs toate medicamentele şi toate reţetele atunci când mergeţi să va vedeţi cu doctorul. Astfel doctorul va şti care e medicaţia, dozele, frecvenţa cu care le luaţi şi nevoia de a avea unele noi. Această este mai ales important pentru a se evita interacţiunea nedorită a unor medicamente. Nu este un lucru neobişnuit faptul că o persoană poate să fie tratată de mai mulţi doctori şi dacă aceştia nu cunosc ce alte medicamente ia pacientul, acesta din urmă poate risca.

Date Medicale

Dacă aveţi analize, reţete şi alte acte medicale de la alţi doctori, aduti-le cu dvs. la întâlnirea cu doctorul. De asemenea, aduti şi radiografiile şi rezultatele altor teste pe care le-aţi făcut. Dacă veniţi de la un alt doctor, incearcati să asiguraţi cumva transferul de date către noul doctor. Adesea, va trebui să va daţi acordul pentru că datele dvs. medicale să fie transferate către un alt doctor. Nu orice cabinet medical anticipează acest transfer. Pentru această e mai bine să sunaţi şi să cereţi să va fie transmise datele. Acest transfer poate să vă scutească de a mai face anumite analize în vederea stabilirii diagnosticului, ceea ce v-ar costă în plus şi v-ar scuti şi de un efort.

Solicitați ca doctorul să facă o sinteză a concluziilor sale

Timpul scurt pe care îl aveţi la dispoziţie la întâlnirea cu medicul poate să impieteze asupra unei buni comunicări. Statisticile realizate au arătat că pacienţii, în general, nu pot reţine decât o mică parte dintre informaţiile medicale date de doctor. În timp ce unii doctori sunt conştienţi de acest lucru şi scriu concluziile şi prescripţiile lor, unii ar putea să nu facă acest lucru. În plus, restricţiile timpului fac că şi informaţiile orale să fie foarte scurte. De aceea, solicitaţi doctorului o sinteză a concluziilor sale, cereţi detalii şi fiţi gata să notaţi şi dvs.

Întrebări pe care trebui să le puneți in timpul întrevederii cu doctorul

 • Ce diagnostic pare să fie cel mai probabil, dintre toate posibilitațile?
 • Mai este nevoie de evaluări sau noi teste pentru a confirma diagnosticul?
 • Care sunt consecințele afecțiunii, la ce mă pot aștepta?
 • Există un tratment care să modifice evoluția bolii?
 • în cat timp își fac medicamentele efectul?
 • În ce circumstanțe este nevoie să anunt imediat doctorul?

Dacă vă aşteptaţi să vă prezentaţi în faţa doctorului şi el să facă restul, este posibil să fiţi dezamăgit/ă de  rezultatul obţinut în final şi, mai rău chiar, puteţi fi diagnosticat greşit. Nu uitaţi că doctorii au nevoie de ajutorul dvs. pentru a afla de ce suferiţi. Întâlnirea cu doctorul va oferă şansă să puteţi discuta cu acesta despre problemele dvs. medicale şi ceea ce va îngrijorează sub acest aspect.Cu cât va pregătiţi mai bine pentru această întâlnire, cu atât există mai multe şanse să fiţi mai satisfăcut/a de această întrevedere.