Cum se diagnostichează Lupusul?

Pentru că multe dintre simptomele Lupusului Eritematos Sistemic (SLE) mimează cele ale altor boli, boala Lupus poate fi dificil de diagnosticat. Diagnosticul de Lupus se bazează pe analiza unei combinații de simptome fizice și rezultate de laborator, precum și pentru majoritatea oamenilor nu este un diagnostic definitiv. De cele mai multe ori este un diagnostic care evoluează în timp pentru o mai mare certitudine în criteriile diagnosticului de Lupus. Haideţi să vedem la ce se uită medicul dumneavoastră pentru a determina dacă aveţi Lupus.

Lupus înseamnă că se întâmplă ceva anormal cu sistemul tău imunitar. Acest sistem imunitar este partea din organism care se luptă cu viruşii, bacteriile sau germenii (cunoscuţi în general ca „Invadatori externi” ca de exemplu: gripa). În mod normal, sistemul nostru imunitar produce anumite proteine numite anticorpi care ne protejează organismul de aceşti invadatori străini. Când ai Lupus, sistemul tău imunitar nu mai face diferenţa dintre invadatorii externi şi ţesutul sănătos al propriului tău corp. Din această cauză, anticorpii produşi acum se numesc „auto-anticorpi” pentru că atacă propriul organism sănătos. Aceşti auto-anticorpi cauzează inflamări, durere, leziuni în diverse părţi ale organismului.

Ce anume caută doctorul pentru diagnostic?

Un doctor care caută semne ale Lupuslui se va uita după semne de inflamaţie. Semnele inflamaţiei sunt: durere, temperatură ridicată, roşeaţa, umflături, şi pierderea controlului unei anumite părţi a organismului. Inflamaţiile pot apărea în interiorul corpului tău (spre exemplu la rinichi sau la inimă) sau la exteriorul corpului (la nivelul pielii) sau ambele.

În orice caz, sunt numeroase dificultăţi în a confirma că o persoană are Lupus sau altă boală. Lupusul este cunoscut ca „marele imitator” pentru că simptomele sale imită cele ale altor boli. În plus, simptomele Lupus pot să fie neclare, pot apărea şi dispărea sau schimbă. Din această cauză, un diagnostic de Lupus se dă după o atentă analiză a:

  • Simptomelor curente
  • Testelor de laborator
  • Istoricul tău medical
  • Istoricul medical al membrilor familiei tale de gradul I. (bunici, părinţi, fraţi, surori, verişori, verişoare, unchi, mătuşi)

Toate aceste informaţii pot să fie necesare pentru un doctor în stabilirea diagnosticului de Lupus pentru că din păcate, testele de laborator nu pot da un verdict exact de „Da” sau „Nu”.

  • Niciun test singular de laborator nu poate stabili diagnosticul de Lupus.
  • Rezultatele testelor care sugerează că poate să fie vorba de Lupus pot să fie influenţate de alte boli sau se pot întâlni chiar la oameni sănătoşi.
  • Un rezultat de test de laborator poate să fie pozitiv la un moment dat şi negativ în altul.
  • Diverse laboratoare pot da rezultate diferite.

 

Întrebări frecvente:

Există un test pentru Lupusul Sistemic?

Nu există un singur test de diagnostic pentru Lupus. O serie de teste de laborator sunt folosite pentru a detecta schimbări fizice și stari ale organismului tău care apar în cazul Lupusului. Fiecare rezultat al testelor adaugă un indiciu în imaginea pe care o construiește doctorul despre afecțiunea ta.

Ce tip de doctori pot diagnostica Lupusul?

Dacă mai multe criterii sunt prezente simultan, diagnosticul poate fi dat de către orice medic (Medicul de familie, internist, pediatru).  Dacă totuși, așa cum se întâmplă în general, simptomele evoluează în timp, diagnosticul s-ar putea să nu mai fie așa de evident și este nevoie de consultarea unui reumatolog.

Unde este cel mai bine să te duci pentru diagnosticarea și tratarea Lupusului?

Nu este un singur loc unde aceste diagnostice și tratamente se pot face. Cea mai bună variantă este să cauți îndrumarea medicului de familie. Doctorul de familie cunoaște spitalele și centrele din vecinătatea locuinței tale unde poți avea maximum de eficiență în găsirea unui diagnostic sau tratament.