Prognoza și Speranța de Viață pentru bolnavii de Lupus

Ideea că Lupusul este, în general o boală fatală, este o mare neînţelegere. De fapt, prognosticul de viaţă pentru un bolnav de Lupus este mult mai bun astăzi decât până acum.

Este adevărat că ştiinţă modernă nu a dezvoltat încă o metodă de a vindeca Lupusul şi unii oameni chiar mor din cauza acestei boli. Totuşi, oamenii care au un Lupus ce nu vizează un organ important se pot aştepta la o durată de viaţă normală dacă:

urmează instrucţiunile şi tratamentul prescris de doctor.
respectă medicamentaţia
știu când să caute ajutor pentru a atenua efectele secundare ale medicamentaţiei sau pentru a evalua noile manifestări ale bolii.

Deşi unii bolnavi de Lupus au frecvente perioade active ale bolii şi sunt des spitalizaţi, majoritatea bolnavilor de Lupus nu necesită spitalizarea decât rar. Sunt numeroşi bolnavi de Lupus care n-au fost nici măcar odată spitalizaţi, în special cei care au respectat recomandările doctorilor.

Noile cercetări aduc anual noi descoperiri în domeniu. Progresul realizat în diagnosticarea şi tratarea Lupusului în ultima decadă a fost mai mare decât cel făcut în ultimii 100 de ani! Din acest motiv este important să menţii controlul unei boli care mâine s-ar putea să fie vindecabilă!

Întrebări frecvente

Există o vindecare de Lupus?
În momentul acesta nu există vindecare pentru Lupus dar există tratamente eficiente.

Este Lupusul o boală fatală?

Lupusul nu este în general o boală fatală. De fapt, astăzi, cu o monitorizare atentă şi tratament adecvat, 80-90% dintre lupici se pot aştepta la o durată a vieţii normale. Lupusl variază totuşi în intensitate şi complexitate şi din această cauză există oameni cu o formă uşoară de Lupus, unii cu o formă moderată de Lupus şi sunt unii care au o formă gravă de Lupus care este mai greu de tratat şi de adus sub control.
Pentru persoanele cu perioade dese de activitate intensă a bolii există un mai mare risc că Lupusul să le pună viaţă în pericol. Ştim că sunt oameni care mor din cauza acestei boli şi pentru aceasta avem o atenţie sporită pentru evoluţia acestei boli. Totuşi, majoritatea oamenilor cu Lupus din ziua de astăzi pot avea o speranţă de viaţă normală. Oamenii citesc în publicaţii că 80-90% dintre cei diagnosticaţi cu Lupus trăiesc pentru mai mult de 10 ani. Din nefericire, această afirmaţie este prost înţeleasă cum că bolnavii de lupus trăiesc doar 10 ani.

Haideţi să clarificăm acest aspect!

Este important să înţelegi că aceşti „10 ani” nu reprezintă numărul de ani pe care persoană respectivă îi va trăi ci reprezintă numărul de ani de-a lungul căruia s-a făcut studiul.
Studiile urmăresc pacientul de la diagnosticarea pentru o perioada de 10 ani. La sfârşitul acestei perioade s-a concluzionat că 80-90% dintre persoanele urmărite de studiu încă trăiau. Acest studiu nu s-a referit la ce s-a întâmplat în anul 11 sau 12 sau 20. Ştim că există numeroase persoane care trăiesc cu Lupus de 15, 20, 30 sau 40 de ani. Această boală nu este universal fatală pentru toţi. Majoritatea bolnavilor cu Lupus din ziua de astăzi se pot bucură de o speranţă de viaţă normală.

Când oamenii mor de Lupus, din ce cauză mor de fapt?

Infecţiile necontrolabile şi blocajul renal sunt cele mai comune cauze ale morţii pentru persoanele ce mor din cauza Lupusului. Recent, o nouă informaţie indică faptul că bolile de inima sunt altă cauză majoră pentru moartea persoanelor afectate de Lupus.