Lupusul afectează persoane cu vârste între 15-44 ani
Lupusul este o afecţiune severă, cronică şi debilitantă, care afectează în special persoane tinere, active, cu vârsta între 15 şi 44 de ani.
90% dintre persoanele afectate de lupus sunt femei
90% dintre persoanele afectate de lupus sunt femei.
Aproximativ 500.000 persoane în Europa şi 9.000 de persoane în România prezintă lupus eritematos sistemic (LES)
Se estimează că aproximativ 500.000 persoane în Europa şi 9.000 de persoane în România prezintă lupus eritematos sistemic (LES).
15-20% dintre pacienţii cu lupus decedează în interval de 15 ani după diagnosticare
Din cauza determinărilor sistemice şi, în principal, a complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi a faptului că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% dintre pacienţii cu lupus decedează în interval de 15 ani după diagnosticare.
Lupusul eritematos sistemic (LES) este forma cea mai frecventă (70%) şi mai gravă.
Există mai multe tipuri de lupus iar forma cea mai frecventă (70%) şi mai gravă, care poate afecta majoritatea organelor, este lupusul eritematos sistemic (LES).
Eritemul fluture
Dintre leziunile cutanate, erupţia la nivelul obrajilor şi a piramidei nazale este des intâlnită la persoanele cu lupus şi este cunoscută sub denumirea de "eritem în fluture".
Eritem în fluture
Lupusul nu poate fi prevenit şi nu există tratament pentru vindecarea bolii, ci doar pentru a o ţine sub control.

Definiţie

Lupusul eritematos sistemic (denumit si LES sau "lupus") este o boală autoimună cu componentă genetică în care sistemul imun devine hiperactiv, interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi le atacă prin formare de autoanticorpi. Astfel apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cele mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii.