Tipuri de Lupus

LUPUS ERITEMATOS SISTEMIC (LES) Lupusul Sistemic este cea mai întâlnită formă de Lupus şi este în general forma la care se referă oamenii când spun „Lupus”. Lupusul Sistemic poate să fie moderat sau sever. Câteva dintre cele mai mari complicaţii în legătură cu organele majore ale organismului sunt:

  • inflamarea rinichilor (nefrita lupică) afectează felul în care organismul filtrează toxinele din sânge şi poate să fie atât de severă încât să impună dializă sau transplantul de rinichi.
  • creştere în presiunea sângelui la nivelul plămânilor. (hipertensiune pulmonară)
  • inflamarea sistemului nervos şi a creierului ce cauzează probleme de memorie, confuzie, migrene şi atacuri cerebrale.
  • inflamarea vaselor de sânge ale creierului care poate cauza febră, convulsii, schimbări comportamentale.
  • rigidizarea arterelor (boli coronariene) care este o acumulare de material rigid pe arterele inimii care poate duce la atac de cord.

LUPUS ERITEMATOS CUTANAT
Cutanat înseamnă la nivelul pielii. Deşi există multe tipuri de iritaţii şi leziuni (răni) cauzate de Lupusul cutanat, cele mai frecvente erupţii cutanate sunt în relief, solzoase şi roşiatice dar nu provoacă mâncărime. Sunt cunoscute că erupţii discoide cutanate deoarece zonele erupţiilor cutanate sunt modelate în formă de disc sau cercuri. Un alt exemplu des întâlnit de Lupus cutanat este erupţia de-a lungul obrajilor, peste nas, la baza să cunoscut că „erupţia de tip fluture”. Alte erupţii sau răni pot apărea pe faţă, gât, sau scalp (zonele unde pielea este expusă la soare sau la lumina flourescenta) sau în gură, nas sau vagin.
Pierderea părului, schimbări în pigmentaţia pielii pot să fie alte simptome ale Lupusului cutanat.

Aproximativ 10% dintre persoanele afectate de Lupusul cutanat vor dezvoltă Lupus sistemic. Mai este posibil ca acele persoane să aibe deja Lupus sistemic cu organul principal afectat fiind pielea.

LUPUS MEDICAMENTOS
Lupusul medicamentos este boala asemănătoare Lupusului cauzată de anumite medicamente. Simptomele acestui tip de Lupus sunt similare cu cele ale Lupusui sistemic dar doar ocazional pot afecta un organ major.

Medicamentele cel mai des asociate cu Lupusul medicamentos sunt hydralazinele (folosite în tratarea hipertensiunii), procainamidele (folosite în tratarea iregularităţilor de ritm cardiac) şi isoniazidele (folosite în tratarea tuberculozei). Lupusul medicamentos este mai des întâlnit la bărbaţi deoarece ei, statistic, folosesc mai des aceste medicamente. Oricum, nu toţi cei care iau aceste medicamente dezvoltă Lupusul medicamentos. Simptomele similare lupusului dispar în general la 6 luni de la stoparea medicamentaţie care le-a declanşat.

LUPUS NEONATAL
Lupusul neonatal este o afecţiune rară care afectează nou-născuţii a căror mame au Lupus şi sunt cauzaţi de anticorpii mamei ce acţionează împotriva fetusului de-a lungul sarcinii. La naştere, nou-născutul poate avea o erupţie a pielii, probleme cu ficatul, număr scăzut de celule ale sângelui, dar aceste simptome dispar complet după câteva luni fără efecte de notat ulterior. Uneori, nou-născuţii cu Lupus neonatal pot avea grave defecte ale inimii. Cu ajutorul testelor, doctorii pot identifica acum majoritatea mamelor cu risc şi copiii pot fi trataţi atât înainte cât şi după naştere.
Majoritatea copiilor cu mame suferind de Lupus se nasc complet sănătoşi.